Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Da li vaše dete spada u rizičnu grupu za razvoj karijesa 2 do 6 godina

Pojava i jednog jedinog obolelog zuba znak je ZNAČAJNOG RIZIKA i zahteva hitnu i sveobuhvatnu intervenciju, jer sigurno postoji veći broj površina na kojima se odvija kariozni proces, a na kojima još nije došlo do pucanja gleđi i pojave rupice(kaviteta).

Ne prihvatajte maštovite tvrdnje pojedinih stomatologa da se mlečni zubi ne leče(pa i ne plombiraju) pre 3-4 godine ili da se ništa ne radi na prednjim zubima i sl. Takva pravila nisu nikada postojala. Svi zubi i u svim uzrastima se MOGU i MORAJU sto je ranije moguće izlečiti, ali se na tome posao ne završava...

Uobičajeno mišljenje kod nas, da se kod stomatloga ide samo na plombiranje i da se time rešavaju problemi, veoma je zastarelo i netačno. PLOMBIRANJEM ZUBA(KAO I VAĐENJEM) NIJE ZAUSTAVLJEN KARIJES! Samo se sprečava njegovo napredovanje prema zubnoj puli(popularno nazvanoj živcu), još veće razaranje zuba i donekle oporavlja funkcija. Karijes i dalje može da nastavi da se razvija oko, pored plombe, na drugoj površini ili drugom zubu.

U ranom stadijumu karioznog procesa, kada još nije došlo do pucanja gleđi, zubi mogu u popunosti da se oporave i time izbegne plombiranje. Cilj je u svakom slučaju da se početne lezije otkriju na vreme i preduzmu mere koje će istinski lečiti, ili bolje reći zaustaviti i kontrolsati razvoj demineraliziacije gleđi.

Postoje odeđeni, jasni pokazatelji, koji upućuju da dete bez vidljivih rupica IMA NEMANIFESTOVANA OŠTEĆENJA ZUBA i kada je neophodan HITNI ODLAZAK kod dečjeg stomatologa.

Potpunuo je neprimeren i veoma opasan, naš uobičajni pristup, da se stomatologu odlazi samo ako ima nekih smetnji, ili se vide oštešenja zuba. Na mlečnim zubima je bol veoma redak, početne promene (posebno između zuba) teško otkriva i sam stomatolog bez rendgenskog snimka.

Već smo govorili da postoje brojni razlozi zašto je važno čuvati mlečne zube, ali svakako jedan od najznačajnijih je podatak da PRISUSTVO KARIJESA NA MLEČNIM ZUBIMA PREDSTAVLJA VELIKI RIZIK DA ĆE SE KARIJES NASELITI I NA STALNIM.

Zbog toga je veoma bitno da razmotrite sledeće faktore rizika, i u koliko su prisutni, obavezno odvedete dete kod dečijeg stomatologa gde će se isključiti prisustvo lezija i sprovesti INDIVIDUALNI PREVENTIVNI PROGRAM.

FAKTORI ZA POSTOJANJE RIZIKA KOD PREDŠKOSKE DECE

Dovoljan je samo jedan od sledećih pokazatelja de se dete može smatratiti „rizičnim“ i zahteva HITNE POJAČANE PREVENTIVNE MERE

 1. Postojanje manifestnog karijesa, plombi ili vađenje zuba u prethodnih 12 meseci(veliki rizik) ili 24 meseci (umeren rizik) a nisu primenjene bilo kakve preventivne mere(lakovi, zalivanje zuba, gel, tablete fluora i sl.)
 2. Postojanje karijesa(ili plombiranje) kod roditelja u poslednjih 24 meseca(ili u periodu od poslednjih 6 meseci nisu uopšte odlazili stomatologu).
 3. Postojanje karijesa kod braće ili sestara isto kao pod
 4. Postojanje belih ili braon mrlja posebno u vratu zuba, na griznim površinama ili između zuba(uglavnom ne mogu da se vide).
 5. Postojanje vidljivih naslaga(ili čak kamenca) na zubima.
 6. Desni lako krvare na dodir četkicom, zubnim koncem ili čačkalicom(između zuba)- siguran znak da se zubi ne peru redovno i kvalitetno.
 7. Često uzimanje hrane- više od 4 obroka i posebno više od tri unošenja između glavnih i obroka. To se posebno odnosi na lepljive slatkiše i kombinaciju skroba i šećera.
 8. Često konzumiranje sokova i to posebno gaziranih.
 9. Dugotrajno(više nedelja) uzimanje lekova u vidu slatkih sirupa.
 10. Neredovno pranje zuba pod kontrolom roditelja - potrebno je najmanje 2 puta dnevno i da traje oko 3 minuta pri čemu se prelaze sve spoljašnje i unutrašnje površine.-videti raniju objavu o pravilnom pranju zuba.
 11. Dete nije bilo na pregledu kod stomatologa u poslednjih 6 meseci i ne sprovodi bilo kakve preventivne mere.
 12. Postojanje gustih bočnih zuba, a roditelj ne čisti prostore između zuba sa zubnim koncem najmanje 4 puta nedeljno.
 13. Postojanje hroničnih opštih oboljenja
 14. Jasno se uočavaju suva usta- slabije prisustvo pljuvačke

Dečji stomatolog treba da uradi detaljan pregled i sve neophodne analize i zatim da prepise neophodne preventivne mere i dalje kontroliše njihovo sprovođenje. Ako se sve završi samo na konstataciji „zubi su zdravi“, 2bolje perite zube" ili na plombiranju, posao je nedovršen i veliki je rizik da se karijes pojavi. Učestalost kontrolnih poset se ZAKAZUJE NA OSNOVU ODREĐENOG RIZIKA.