Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Postoperativne preporuke

Tretman rane

Cvrsto zagrizite komad gaze koju vam je stomatolog postavio i uklonite ga kako vam je receno.Pusenje izbegavajte u prvih 12 h posle intervencije kako ne bi provocirali krvarenje.Ukoliko su postavljeni konci,rana usivana, tada obavezno pazljivo koristiti stranu vilice na kojoj su savovi.

 

Krvarenje

Manja kolicina krvi moze se pojaviti oko rane i manje kolicine i kratkotrajna krvarenja su moguca posle hiruske intervencije.Moze se desiti da primetite manje mrlje od krvi na posteljini i jastuku prve noci.Nemojte piti vrucu tecnost prvih 24h po intervenciji,stavise prepohucuje se hladno. Nemojte da pljujete, isisavate ranu ili pijete na slamcicu jer to moze da dovede do krvarenja. Ukoliko pak dodje do krvarenja stavite komad gaze na ranu i cvrsto zagrizite - drzite tako 10 do 25 minuta. Prvih dana po intervenciji izbegavajte fizicku aktivnost kao i bilo koji napor, drzite glavu uzdignuto i izbegavajte saginjanje.

 

Nelagodnost

Manje nelagodnosti su uobicajene posle hiruske intervencije. Ona se svakako moze umanjiti uzimanjem prepisanih lekova. Uzimajte lekove protiv bolova sa punom casom vode i sa manjom kolicinom hrane ukoliko vam izazivaju mucninu.Nemojte upravljati vozilomili konzumirati alkohol ukoliko koristite prepisane lekove.

 

Ishrana

Veoma je vazno da uzimate dovoljno tecnosti.Uzmite obrok posle intervencije u dogovoru sa vasim lekarom,najcesce hladnu i meku hranu.Svakako sladoled je preporucljiv tog dana.

 

Higijena usne duplje

Ne ispirajte usta tecnostima za ispiranje u prvih 8 h i ne perite zube u istom tom intervalu. Kasnije naravno perite i odrzavajte higijenu obazrivo da ne povredite ranu i to cinite redovno.

 

Otok

Otok posle hiruske intervencije je normalna reakcija. On dostize maksimum tek posle dva dana od intervencije i najcesce traje 4 do 6 dana. Stavljanje hladnih obloga po uputstvu lekara smanjuje mogucnos otoka i njegov intenzitet. Preporuka je da se odmah po intervenciji drzi hladan oblog preko vilice i to u trajanju od 10 tak minuta kada se pravi pauza u trajanju od 10-15 minuta nakon cega se ponovo postavlja hladan oblog. Ovaj ciklus treba sto vise puta ponoviti u prvih nekoliko sati po intervenciji. Otprilike 5-6 puta,sto bi prakticno znacilo prva 2 sata po intervenciji.

 

Odmor

Svakako odmarajte u prvih 24 casa. Zatim izbegavajte tezu fizicku aktivnost.

 

Modrice

U predelu hiruske intervencije se mogu pojaviti i modrice ili podlivi.To je normalna reakcija organizma.Ona ce postepeno bledeti i nestati za 7 do 10 dana najkasnije.

 

Otezano otvaranje usta

Posle hiruske intervencije moze doci do otezanog otvaranja usta.To je takodje normalno ali svakako obavestite vaseg stomatologa kako bi vam dao dalje smernice i odgovarajuce vezbe.

 

Konci

Ukoliko je rana zasivena ,konce bi trebalo skinuti nakon 7 dana.

 

 

Svakako za sva pitanja pozovite ordinaciju i vaseg doktora,jake bolove uz koriscenje lekova ne bi trebali da osecate.Otok posle treceg dana treba da pocne da se smanjuje,temperatura ne treba da se javi kao ni obilnije krvarenje. Sve su to razlozi da pozovete vaseg lekara.