Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

I bebe idu kod zubara

U toku prve godine i bebe mogu da imaju različite probleme sa usnom dupljom i zubima Mlečac ili šor: Prvu grupu, koja može da se primeti neposredno posle rođenja, predstavljaju gljivična oboljenja u ustima (monilijaza). Ona su izazvana gljivicom Candida Albicans i ispoljavaju se kao bele naslage na jeziku i nepcu. Oboljenje je u narodu poznato kao šor ili mlečac. U tim slučajevima pomaže brisanje usne duplje rastvorom sode bikarbone i naravno konsultovanje sa pedijatrom o daljim postupcima.

  • Perle i zrna: Kod velikog broja beba u središnjem delu tvrdog nepca javljaju se zaostaci iz perioda razvoja u vidu orožalih perli. Stručni naziv je Epsteinove perle i one ne predstavljaju bilo kakav problem jer se spontano gube. Slične tvorevine mogu da se jave i na nepcu i predstavlaju ostatke iz ranog perioda razvoja zuba. Nazivaju se Bo-honova zrna. U oba slučaju preporučuje se da dečji stomatolog pregleda bebu kako bi se isključila neka komplikova-nija oboljenja (različite ciste).
  • Prvi zubi: Prvi zubi počinju da niču od četvrtog meseca pa nadalje. Nije zabrinjavajuće ako se zubi ne pojave do godinu dana, a u pojedinim slučajevima može doći i do preranog nicanja. Takvi zubići su rasklaćeni, ali ih treba razlikovati od takozvanih predmlečnih zuba koji su orožale tvorevine sličnog oblika ali različite grade u odnosu na prave mlečne zube. Obe vrste rano izniklih zuba mogu predstavljati problem prilikom dojenja, ali se ne preporučuje njihovo vađenje. Predmlečni zubi sami ispadaju, a rano iznikli mlečni zubi razvijaju koren i učvršćuju se u vilici.
  • Majka kao prenosnik Već smo u više navrata pisali o tome da je najvažniji uzročnik karijesa bakterija Streptoccocus mutans. Ona se iz usta majke prenosi na bebu u periodu nicanja zuba pošto može da se razvija samo na tvrdoj površini zuba. Zbog toga je od izuzetnog značaja da majka poseduje što manje ove kariogene bakterije u svojim ustima. Najbolje je da se njena zastupljenost odredi jednostavnim metodama i u slučaju većeg prisustva primene odgovarajuće mere za njihovo uklanjanje.
  • Čišćenje zuba: Drugi najvažniji uzročnik zubnog kvara su šećeri i to ne samo šećeri iz slatkiša, meda i sl., već i šećeri iz sokova, pa i majčinog mleka. Odmah po nicanju prvih zuba neophodno je započeti sa njihovim čišćenjem. Najbolje se to postiže ako se ujutru i uveče zubići prebrišu gazom. Bebica može da se igra sa četkicom za zube, ali nju treba primenjivati tek posle godinu dana. U periodu dojenja kao i kasnije prehrane neophodno je strogo pridržavanje sledećih uputstava: - dugo zadržavanje bočice(uspavljivanje) sa sokom i mlekom u ustima. Bočica se drži samo dok se ne popje tečnost, a ako je neophodno uspavljivanje u njoj može da bude samo čista voda - premazivanje cucle medom i slatkim sirupima - prečesto dojenje, posebno noću - prehrana sa keksima i drugim lepljivim ugljenim hidratima - zaslađivanje hrane

Problemi sa nicanjem zuba

Nicanje zuba može da bude praćeno nervozom, ponekad blagom temperaturom i češćim stolicama. Izraženiji simptomi, kao što je visoka temperatura, proliv, povraćanje i slično zahtevaju pregled pedijatra. Mesta nicanja zuba mogu da budu osetljiva, da izazivaju svrab i bolove. Detetu je potrebno dati čvršće predmete da žvaće i podstiče nicanje. U slučajevima izraženih bolova mogu se koristiti specijalne supstance za lokalno premazivanje Pojačavanje imuniteta: Treći momenat za sprečavanje razvoja zubnoga kvara, posebno ranog oblika oštećenja mlečnih zuba nazvanog cirkularni karijes, je održavanje opšteg i lokalnog imuniteta. U tome najvažniju ulogu ima pljuvačka, ali u toku prve godine njeno stvaranje i svojstva nisu na nivou potpuno formirane odbrane. Da bi ovaj proces sazrevanja bio optimalan neophodno je da u ishrani budu prisutne sve hranljve materije poput vitamina, minerala i aminokiselina. Danas sve veći broj istraživanja ukazuje da svakodnevna ishrana i dodavanje AD kapi nisu dovoljni. Zagađena sredina (vazduh, voda, hrana), različite vrste zračenja, i sve opasnije infekcije sa jedne strane, kao i neprekidno smanjivanje sadržaja hranljivih materija u hrani sa druge, zahteva da se već od najranijih uzrasta uzimaju dopunjivači ishrane.

U toku prve godine života, za pravilni razvoj zuba i celog organizma se preporučuju multivitaminski i mineralni kompleksi u vidu kapi. Dodavanje fluorida je izuzetno značajno za pravilno sazrevanje površine zuba i njihovu pojačanu otpornost prema dejstvu kariogenih bakterija. O tome se, naravno, treba detaljno posavetovati sa svojim stomatologom.