Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Kako do zdravih zuba kod vaše bebe

 1. Svakodnevno posmatrajte novoiznikle zube vašeg deteta.
 2. Vodite računa o svojim zubima(kao i kod starije dece):
  • redovna higijena sa zubnom pastom sa fluorom,
  • uobročena ishrana,
  • poseta stomatologu koji će izlečiti obolele zube i desni i redovne kontrole najmanje na 6 meseci,
  • preporučuje se i korišćenje neke od vodica za usta. Cilj je da se smanji broj kariogenih bakterija kod osoba koje su najčešće u kontaktu sa bebom, i spreči njihovo prenošenje u bebina usta što povećava rizik od razvoja ranog karijesa.
 3. Strogo je zabranjeno probati hranu iz iste kašičice ili stavljati bebinu cuclu u svoja usta (ima ih koji i to rade).
 4. Pojava bilo kakvih promena(bele mrlje, braonkaste mrlje i sl) zahteva hitni odlazak dečjem stomatlogu koji MORA DA ZAŠTITI i REMINERALIZUJE(oporavi) promene da se ne bi razvila veća oštećenja i razaranja zuba. Saveti poput "to nije ništa", da se "tu ništa ne može uraditi", "samo perite zube i dođite za nekoliko nedelja, meseci", "mlečni zubi nisu važni" nisu dobri, predstavljaju stručnu grešku i obavezno potražite drugog dečjeg stomatologa.
 5. Uobročite bebicu bez obzira da li se doji, prehranjuje ili veštački hrani. Šečeri (tu spadaju i sokovi, med, keksi, griz, bebi hrana) i često unošenje hrane(više od 5-6 obroka) veliki su rizik da će i zubi oboleti, a nije dobro ni po opšte zdravlje. Korišćenje zaslađene hrane u prvim mesecima života, ali čak i u trudnoći može da stvori veću potrebu kod dece prema slatkom i da time poveća rizik između ostalog i od šečerne bolesti.
 6. Obavezno ujutru i uveče očistiti zube vlažnom gazicom ili posebnim naprstkom sa četkicom(skuplja, ali ne i efikasnija varijanta). Dobro je ćišćenje započeti i pre nicanja zuba sa čišćenjem desni na mestu njihove pojave.
 7. Izbegavati noćnu ishranu i dojenje, ako se već dogodi OBAVEZNO prebrisati zube gazicom.
 8. Najveći neprijatelj zuba vašeg deteta je uspavljivanje sa bočicom u kojoj je bilo kakva zaslađena tečnost- sok, mleko, zaslađena voda. Jedino je dozvoljena obična voda ili nezaslađeni čaj. Ne umakati cuclu u med.
 9. Ukoliko dete mora više dana da uzima lekove u obliku slatkih sirupa, uvek posle njih, a posebno uveče, ošistiti zube vlažnom gazicom. Ukoliko se uzima više od nedelju dana dobro bi bilo da stomatolog(isključivo on) prepiše sredstvo za oporavak zubne gleđi (remineralizaciju).
 10. Stomatolog treba da pregleda zube ČIM SE POJAVE, (a najkasnije do godinu dana) i da objasni i pokaže pravi preventivni režim. Najbolje je da se prvo odredi individualni rizik i na osnovu njega preventivne mere i učestalost poseta.(nažalost to se veoma retko radi na našim prostorima).

Ako stomatolog kaže da se zubi ne pregledaju pre treća godine(često se to spominje), pravi stručnu grešku, jer je pravilnikom fondova u većini zemalja u okruženju propisano da to bude u prvoj godini.

Posle prve godine, kada su već iznikli prvi mlečni zubi, već je kasno za prvi pregled i mogu da se propuste prvi znaci ranog karijesa i da bolest uznapreduje.

Najbolja i najsavremenija varijanta je određivanje rizika(videti ranije objave za decu od 0 do 2 godine) i pre nicanja zuba, ili odmah po njihovom pojavljivanju, i da se prema njemu odmah vrši zaštita, kao i uklanjanje bakterija iz usta roditelja.

Bebe sa rizikom za razvitak ranog karijesa treba ODMAH da dobiju pojaćane preventivne mere:

 1. Kada izniknu bočni zubi preporučljivo je njihovo zaljivanje, posebno kod rizične dece. Fondovi uglavnom ne finansiraju ove usluge.
 2. Defekti na zubima(pa čak i pre njih, bilo kakve promene boje) u početnom stadijumu MOGU i MORAJU se što pre reparirati što će sačuvati mlečne zube. Oporavljanje oštećenja mlečnih zuba kod male dece nije bolnu jer se uglavnom ne radi sa "bušilicama". Stomatolog koji govori da se mlečni zubi ne leče(plombiraju) ili se ne vade(ako su razoreni) pravi veliku stručnu grešku.
 3. Preparati fluora se prema savremenim protokolima prepisuju samo ako je izražen rizik, ali ni to nije potrebno ako je dete u individualnom preventivnom programu, što bi moralo da bude ako pokazuje znake rizika. Postoje efikasnije lokalne preventivne mere.
 4. Sisanje palca i prstiju nije zabrinjavajuće do 2-3 godine.
 5. Disanje na usta zahteva pregled ždrela, nosa i disajnih puteva od strane pedijatra.
 6. Ukoliko bebica krene u jaslice potrebna je pojačana zaštita i čak dodatne prevetnivne mere o čemu se treba posavetovati sa dečjim stomatologom koj "želi i zna" da radi sa bebama.

Zubi su ogledalo zdravlja i lepote. Mlečni zubi su čuvari zdravlja i za stalnu denticiju jer se zdrave navike formiraju u prvim godinama života. Oboleli mlečni zubi ugrožavaju psihofizički razvoj deteta, kao i zdravlje stalnih zuba.