Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Ključne navike bez kojih nema zdravih zuba kod vaše bebe

  1. Od bebinog 6. meseca NEMA NOĆNIH OBROKA u bilo kome obliku, pa ni noćnog dojenja. Eventualno je dozvoljena samo voda. Izbegavati bočicu.
  2. Dete se mora UOBROČITI . Više od 6 obroka( zajedno sa sokovima, grickalicama i dojenjem) je ozbiljan rizik za razvoj karijesa, ali i za ugrožavanje opšteg zdravlja i stvaranja nezdravih navika u ishrani koje se u kasnijim godinama teško uklanjanju.
  3. Pravilno i redovno ČIŠĆENJE zuba i desni treba započeti i pre njihovog izlaska, a obavezno odmah po nicanju. Zubi se čiste 2 puta dnevno, najbolje u početku gazicom, četkica se postepeno uvodi, a zubna pasta nije neophodna do druge godine života.
  4. Bilo kakvo ZASLAĐIVANJE hrane i tečnosti(šečer beli, žuti, med i ostalo) je veoma nezdravo i to ne samo za zube. Beba može da se sasvim lepo i zdravo razvija bez dodavanja slatkog, dovoljno je ono što priroda nudi u voću(ali ne i fabričkim sokićima). Ukoliko majka koristi previše slatkog u trudnoći i ako se hrana zaslađuje kod deteta, stvariće se neka vrsta zavisnosti i potrebe da se kasnije unosi slatko. A to vodi i do karijesa i do mnogo ozbiljnijih oboljenja.
  5. Prvi stomatološki pregled zuba bi trebao da bude odmah po njihovom nicanju(najkasnije do prve godine) kada bi trebalo da se ODREDI RIZIK deteta i na osnovu toga prepiše individualni preventivni rezim koji će, ako je potreban, obuhvatiti i dodatne mere pored redovnog čišćenja zuba. Polazak u vrtić pre 3 godine života takođe predstavlja značajan rizik za razvoj karijesa(zbog prenošenja bakterija i nepravilne ishrane) i potrebna je pojačana zaštita. Za ovo je neophodna diodatna obuka i organizovani sistem primene i kontrole sprovođenja. Preventivni pregledi bi trebalo da budu redovni i to idealno 2 x godišnje za decu koja nisu rizična(pa neka država finansira i 1x godišnje biće odlično), ali za rizičnu decu i mnogo češći.

  6. Potrebno je redovno PRATITI IZGLED ZUBA kod deteta i pri pojavi bilo kakvih promena(bele ili braonkaste mrljice, rupice, defekti i sve što je sumnjivo) pod hitno se javiti kvalifikovanom i motivisanom dečjem stomatologu.
  7. Sprečiti NASELJAVANJE BAKTERIJA koje izazivaju karijes u velikom broju. Roditelji, braća i sestre pa i ostala rodbina(bake deke i dr.) koji su svakodnevno sa decom moraju da održavaju odličnu higijenu usta i zuba i to najmanje 2 puta dnevno sa zubnom pastom sa fluorom i da izvrše detaljan stomatološki pregled i izleče postojeće karijese i oboljenja desni. Krvavljenje iz desni je znak nedovoljne ili nepravilne higijene usta i zuba.
  8. Kod uzimanja lekovitih sirupa u dužem period(duže od nedelju dana) pojačati čišćenje zuba posebno posle noćne doze i posavetovati se sa stomatologom o dodatnoj zaštiti zuba.

  9. KATASTROFALNA JE GREŠKA da se dete u prve tri godine(a i kasnije) "navadi na gricklaice i slatkiše". Ali često unošenje i drugih oblika ugljenih hidrata(kase, griz, hleb i sl) je isto tako štetno. Nerealno je očekivati da svi stanovnici uzimaju organsku hranu, presnu hranu i obilje voća i povrća, pre svega i iz finansijskih razloga, ali i promocije industrije hrane. Ali i minimalni pomaci bi mnogo učinili na poboljšanju zdravlja.

Opširnije o svim ovim temama I diskusije prisutne su na FB stranici.