Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Povrede zuba

Povrede zuba se najčešće dešavaju u igri, u sportskim aktivnostima, ali i za vreme tuče i različitih nezgoda.

Manja deca najčešće povređuju zube kad počnu da i prave prve korake pa padaju na različite delove nameštaja. Tome posebno pogoduje ako su prednji gornji zubi izbačeni jer u tom slučaju gornja usna ne može dobro da ih zaštiti. Ove povrede mogu da budu kombinovane sa rasekotinama i nagnječenjima usana i drugih mekih tkiva, tako da cela situacija može da izgleda veoma dramatično, sa velikim otocima i podlivima kao i krvarenjem. Ali, ma koliko to izgledalo zabrinjavajuće, mališani se uglavnom lako i brzo oporavljaju, pa roditelji ne treba zbog toga previše da brinu. Svakako, pre bilo kakve intervencije na zubima, neophodno je isključiti povrede glave, vilica i mozga (potres i si.).

Kod povreda zuba razlikujemo nagnječenja (kontuzije), pomeranje zuba iz čašice (luksacije), prelome i kornbinovane povrede.


Nagnječenja:

Nastaju prilikom udara koji ne izaziva pomeranje zuba. Ipak, to može da bude ozbiljna povreda, jer udarac može da prekine dotok krvi i dovede do izumiranja zubne srži (pulpa, zubni nerv). Obično je nagnječen zub osetljiv, ponekad i blago rasklaćen nekoliko dana, ali se to brzo smiruje. Posle nekoliko meseci može da se primeti kako zub tamni, što je znak da je nastupila nekroza (gangrena zuba). I bez tamnjenja, zub može da postane osetljiv zbog zapaljenskog procesa na vrhu korena (granulom).

Najteža komplikacija se javlja kada okolno tkivo ne prepoznaje zub kao svoj i počinje da ga nagriza, što može da dovede do gubitka korena, a time i zuba. Zbog toga je važno da se posle svakog jakog udara povremeno kontroliše stanje zuba i da se posle mesec-dva uradi rendgenski snimak. Na taj način će se na vreme otkriti razvoj komplikacija, a vađenjem zubne pulpe i daljim lečenjem kanala korena, zub se može spasiti


Pomeranje zuba:

Zub iz čašice može da se pomeri u različitim pravcima: prema usnama, prema jeziku, utisnuti u čašicu, ili delom izvući iz nje. U svakom slučaju, neophodno je da se roditelji što pre obrate stomatologu koji će proceniti način na koji će vratiti zub u normalni položaj. Najčešće je potrebno da se izvrši privremena imobilizacija i fiksiranje pomoću specijalnih žičica i smola (splint), koje se nose nekoliko nedelja dok se zub ne učvrsti. Zubi se dalje redovno kontrolišu kako bi se kod moguće pojave komplikacija (slične kao kod nagnječenja) na vreme i pravilno reagovalo. Ukoliko se zakasni sa dolaskom i zub se fiksira u pomerenom položaju, često je neophodno primenjivati ortodontske aparate (protezice), kako bi se zubi postepeno vraćali u prvobitni položaj. U ovakvim slučajevima komplikacije su mnogo češće. Kad je reč o značajnijem pome-ranju mlečnih zuba, posebno posle treće godine, oni se najčešće moraju vaditi.


Vraćanje zuba na mesto:

Posebno komplikovaaa povreda je kada je zub potpuno izbačen iz svoje čašice. U takvim slučajevima je veoma važno da se odmah pronađe i stavi u vlažnu maramicu, posudu sa fiziološkim rastvorom, ili mlekom na temperaturi tela.

Često se dešavaju u sportu i svakodnevnom životu, a gotovo se nikada ne mogu sprečiti. Svako ko se bavi sportom u kome ima kontakta među učesnicima trebalo bi da koristi štitnik za zube. Štitnici su preporučljivi i pri aktivnostima u kojima su mogući padovi. Hitan odlazak u stomatološku ordinaciju Dent Vaf može Vas poštedeti bolova i spasiti Vam izbijeni zub. U slučaju da vam je zub izbijen, isperite ga dobro mlazom vode, stavite ga u mleko ili vodu i hitno dođite u Dent Vaf.