Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Šta je cirkularni karijes?

Pojava karijes kod dece do 3. godine(po nekima do 4. godine) se stručno naziva KARIJES RANOG DETINJSTVA. Agresivni oblik karijesa koji se javlja u vratu prednjih zuba u prve dve godine života i dovodi do brzog(nekada su i nedelje u pitanju) razaranja(praktično topljenja) kod nas se najčešće stručno naziva CIRKULARNI KARIJES. Na drugim jezicima se koriste uglavnom drugačiji nazivi: progresivni(rampet), akutni, karijes bočice i sl.

Svakako to je karijes kod beba.

PRVI ZNACI KARIJESA KOD BEBA

Bele i žute mrlje, najčešće u vratu prednjih zuba uz desni, prvi su znaci ozbiljnog obojenja CIRKULARNOG KARIJESA, koje može u veoma kratkom periodu da nepovratno razori mlečne zube i utiče na razvoj i zdravlje stalnih zub.

Neophodno je HITNO konsultovati dečjeg stomatolog!!! Ako se lečenje započne u tome, početnom stadijumu, moguć je potpuni opravak, bez "plombiranja zuba". Što se više odugovlači i pojave se defekti očuvanje zuba i sprečavanje infekcije je otežano.

Tvrdnje da se tu ne može ništa uraditi i da se mlečni zubi kod beba(do 3 godine) ne leče nisu tačne!!!

Potrebno je preduzeti ozbiljne profesionalne korake za uklanjanje rizika, zaštitu zuba i oporavk oštečene gleđi i uključiti dete u dugotrajan preventivni program.

cirkularni karijes