Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Tehnika pranja zuba kod dece

Najćešće primedbe i preporuke stomatologa svojim pacijentima i roditeljima su “treba da bolje perete zube”, “ne perete zube pravilno”, “zubi su oboleli zato što ih niste prali” i sl. Ipak veoma retko se detaljno i ustima deteta ili odraslog pacijenta pokazuje i proverava da li pacijent zna pravilno da pere zube i da li to redovno i sprovodi.

 

Pokazivanje samo na modelu ili prospektima nije dovoljno niti motivišuće. Dokazano je da samo upozorenja i demonstracija od strane stomatologa vrlo malo utiče na promenu motivacije čak mogu da imaju i suprotne efekte. Ankete zavoda za javno zdravlje na našim prostorima pokazuju da samo 40% - 50% građana izjavljuje da svakodnevno pere svoje zube, pri čemu pitanja nisu precizirana da li je to i dva puta dnevno(što je minimum za održavanje zdravlja).

 

 

Čak i kod redovnog pranja zuba, zaštita od karijesa ne će biti dovoljna ako je ono kratko, nepravilno i ako nema zubne paste sa fluorom(ili eventualno nekim drugim dokazanim sredstvom poput ksilitola). Kod rizične dece tzv. dečje zubne paste nisu dovoljne i danas se preporučuju veće koncentracije fluoride sa manjom količinom paste.

 

 

Često se postavlja pitanje KOJA JE PRAVILNA TEHNIKA PRANJA ZUBA? I kada se žele potražiti precizni, naučno provereni odgovori, nailazimo na dilemu, jer ne postoji još uvek opšte prihvaćena preporuka.

 

Ono što je ipak opšte prihvaćeno, zube ne treba prati sa snažnim trljanjem horizontalnim pokretima(napred-nazad)(slika 1.) jer se tako najslabije uklanja plak i postoji velika opasnost da se povrede desni, a kod tvrđih četkica i preterano snažnih pokrete da se ošteti i predeo vrata zuba(gleđne erozije). Ove promene(slika 2 i 3) su češće kod stalnih zuba.

 

Nepravilno pranje zuba horizontalnim pokretima

Nepravilno pranje zuba horizontalnim pokretima

Oštećenje gleži zuba zbog nepravilnog pranja i tvrde četkice

Oštećenje gleži zuba zbog nepravilnog pranja i tvrde četkice

 

 

Tehnika kružnog kretanja četkice oko stisnutih zuba ili pojedinačnih vilica(često se primenjuje kod dece) se pokazala kao najmanje efikasna.

 

Tehnika kružnog pranja zuba

Tehnika kružnog pranja zuba

 

Prema jednoj najnovijoj studiji(iz 2015 godine) utvrđeno je da postoji velika neusaglašenost, ali da najveći broj udruženja i fakulteta predlaže tzv. BASS-ovu i MODIFIKOVANU BASS-ovu TEHNIKU. Da bi ona bila bez propratinih oštećenja tkiva jedinstven je stav da četkica treba da bude MEKA(soft). Čvrste četkice se praktično i ne proizvode, ali probmematično je i korišćenje najprodavanijih(i znatno povoljnije cene) medium četkica. Naješće se primenjuju četkice sa velikim brojem elastičnih vlakana(“multi tufted”)(slika. 4.) U poslednje vreme se preporučuju i modifikovani dizajn sa stepeničasto i zasečenim rasporedom vlakana (slika5.) za koje se tvrdi da bolje naležu na desni i u prostore između zuba i da je manja mogućnost da oštete tkiva.(slika 5). Ipak još uvek ne postoje ubedljivi dokazi za takve tvrdnje. Četkica treba da bude prilagođena uzrastu deteta, a drška da je dovoljno udobna.

 

Četkica sa velikim brojem usnopljenih elatstičnih vlakana

Četkica sa velikim brojem usnopljenih elatstičnih vlakana

Savremeni dizajn četkice koja više čuva desni

Savremeni dizajn četkice koja više čuva desni

 

BASSOVA tehnika se sprovodi tako što se tanka i elastična vlakna meke čeetkice postavljaju delom na desni a delom na vrat zuba. Na taj način vlakna ulaze i prostor ispod desni, ali delom i u međuzubni prostor.(slika 6.) Četkica se zatim uz blage vibracije okreće i spušta na dole(gornja vilica) ili diže na gore(donja vilica. Detaljnije sama tehnika može da se pogleda na video preuzetom sa sajta Washungton Univerziteta u Sjetlu(USA):

 

 

 

 

Modifikovana BASS-ova tehnika pranja zuba

 

Modifikovana BASS-ova tehnika pranja zuba

 

Na jednoj površini treba napraviti najmanje 5 pokreta i zatim preći na sledeću. Najbolje je da se pranje zuba vrši po ustaljenom redosledu, jer se tako neće propustiti pojedini delovi vilica. Merenjem samo vremena(često se preporučuje 2-3 minuta), dužine pranja ne obezbeđuje se ravnomerno ćišćenje svih delova zuba.

 

Isto tako četkica treba da traje najviše 2-3 meseca, a da se zameni čim se primate promene na vlaknima(slika 7.). Kod dece se ovo dešava često mnogo ranije nego što je predviđeni roka trajanja, pogotovu ako se ona sama igraju a njima i žvaću ih. Ovakve četkice ne uklanjaju efikasno zubni plak i mogu da oštećuju zube i desni.

 

Razmaknuta vlakna na četkici zahtevaju hitnu zameenu sa novom

 

Razmaknuta vlakna na četkici zahtevaju hitnu zamenu sa novom

 

Kontola pranja se može proveravati posebnim tabletama ili rastvorima za otkrivanja zubnog plaka. Postojanje krvavljenja iz desni spolja ili između zuba(posle unošenja konca) siguran je znak da plak duže vreme(nekoliko dana) nije detaljno uklonjen.