Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Škrgutanje zubima

Skrgotanje zubima nije retka pojava, to je zapravo nesvesna radnja koju cak svaka peta osoba cini u snu.

Dok spavamo nesvesno škripimo zubima a da cesto o tome budemo obavesteni od partnera.Posledice mogu biti ozbiljne za zube i vilicu, a nastaju i neugodni bolovi.

Desava se da čvrsto stežemo zube, vilica i mišići rade i dolazi do stucno receno bruksizma. Najčešći uzrok je stres, a nešto ređe krivi zubi ili bolesti vilice. Škripanje u zrelom dobu može imati vrlo neugodne posledice. Naime u ekstremnijim slucajevima moze doci i do odvaljivanja dela zuba ,najcesce gledji. Svakako kod svih pacijenata koji skrgocu (kod bruksista) dolazi do istanjivanja gledji,dela zubne mase koja prekriva dentin i koji je najcvrsci i najotporniji deo zubnog tkiva.Usled ovog trosenja gledji eksponira se dentin koji je osetljiv jer prima nadrazaje iz spoljne sredine.


Stomatolozi su izračunali da se pritisak koji vršimo na zube škripanjem može uporediti sa teretom od 150 kg. Zavisno od trajanja stiska, škripanje ima štetne posledice za zube i vilicu a može dovesti i do glavobolje i bolova u leđima.


Zubi koji su pod najvećim opterećenjem mogu se prepoznati po posebnom sjaju, a zubi kojima je oštećena gleđ su osetljivi na toplo, hladno, slatko, kiselo. Tipičan simptom je i bol u vilici nakon buđenja, a dugotrajno i intenzivno škripanje dovodi i do bolova u mišićima žvakanja koji su povezani sa mišićima vrata i ramena. Znaci bruksizma su zaravnjenost zubnih ivica i vrhova,povlacenje desni,ogoljenost vratova zuba, usled toga i osetljivost zubakao i ceste glavobolje. Sama etiologija bruksizma je najcesce stres i nervna napetost,ljutnja,bol,frustracija.Kako prestati?


Na tržištu postoje različite zaštite za zube, a najdelotvornije su one koje su napravljene po meri i u potpunosti odgovaraju određenoj vilici(zagrižajni splintovi). Međutim najbolje dugotrajno rešenje je otklanjanje uzroka škripanja u čemu mogu pomoći tehnike opuštanja ili postepeno smanjenje svakodnevnog stresa uz češći odmor.

Škripanje nakon stresnog životnog perioda može nestati i samo od sebe, ali stomatolozi upozoravaju da škripanje ne treba shvatati olako. Ukoliko simptomi ne prestanu ili vas partner više puta upozori na noćno škripanje, potražite pomoć stomatologa.


Škripanje zubima kod dece