Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Krvarenje desni i njegovo lečenje

Uzrok krvarenja desni

Najčešće je posledica loše oralne higijene koja dovodi do prekomernog stvaranja zubnih naslaga,koje obiluju bakterijama. Ove bakterije oštećuju gleđ zuba. Kako su usta staniste velikog broja mikroorganizama koje tokom ishrane unosimo u naš organizam, a nedovoljna je prisutna higijena,posledicno tome desni prvobitno reaguju crvenilom-upalom,osecajem mekih desni a zatim se pojavi i KRVARENJE.


Uzroci krvarenja desni mogu biti i pad imuniteta, akutne upale gornjih disajnih puteva, nedostatak vitamina C i prisustvo kamenca. Uzrok krvarenja desni može biti i nasledan. Kljucno je da bakterije koje se nalaze na desnima i zubima mogu loše uticati na ceo organizam.


Pušenje, određeni lekovi, stres, dijete ili nezdrava ishrana, hormonske promene (u trudnoći, pubertetu, menopauzi), kao i neke hronične bolesti tipa dijabetes, takodje su uzrocnici ove bolesti. Uzroci mogu biti i mehaničke prirode kao na primer škripanja zubima i sl.


Kod žene se često dešava da imaju problema sa oticanjem i krvarenjem desni tokom puberteta, u predmenstrualnom periodu, tokom trudnoće i menopauze.

Hemoterapija ima razna neželjena dejstva , stomatitis (upala mekih tkiva usne duplje) i akne u ustima su neke od njih. Duvan jako štetno utiče na zdravlje usta i kod pušača postoji velika opasnost da dođe do krvarenja desni.


krvarenje desni

Krvarenje desni prilikom pranja zuba je početni stadijum, i čim to uočite treba početi sa lečenjem krvarenja desni.

OSNOVNO JE DA JE neodgovarajuća oralna higijena najcesci glavni uzrok upale vezivnog tkiva oko i između zuba.


Lečenje krvarenja desni

Lečenje upale desni je dugotrajan proces i ne postoji univerzalan lek za upalu desni. Za lečenje upale desni potrebno je uloziti mnogo truda i promena onih životnih navika koje negativno utiču na vaše desni.


Nije dovoljno koristiti samo četkicu za zube jer ona ne može da očisti sve naslage između zuba niti da ukloni sve bakterije. Treba koristiti konac za zube za prostore izmedju zuba i tečnost za ispiranje usta radi dezinfekcije desni i uništavanje bakterija.


Preporučujemo da koristite meku četkicu, budite nežni na mestima gde se pojavila upala desni. Pored rastvora za ispiranje usta i konca za zube,cesto je potrebno koristiti i interdentalne cetkice po preporuci stomatologa.Takodje je cesto potrebno takve desni i masirati pa i koristiti gelove koje nanosimo na povrsinu desni.Postoje naravno i savremena pomagala koja nam pomazu u ocuvanju zdravih desni, kao sto su tzv. waterpik / oralni irigatori.


Vazno je da pored poboljšanja oralne higijene morate poraditi i na svojim navikama i ishrani. Najvažnije je da ostavite duvan i alkohol jer oni izuzetno loše utiču na vaše desni. Takođe i ishrana je veoma bitan faktor prilikom lečenja desni. Ukoliko želite da počnete lečenje upale desni, preporučujemo da nas posetite!

Krvarenje desni nije bezazlena bolest jer može dovesi do razlaganja kosti oko zuba i na kraju do ispadanja zuba.