Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Zubni kvar kod beba i male dece

Najnovija istraživanja pokazuju da na našim prostorima i preko 30% dece do 2 godine već ima zubni kvar na tek izniklim mlečnim zubima!? Ova vrsta oboljenja(naziva se karijes ranog detinjstva ili „cirkularni karijes“) veoma brzo napreduje i ukoliko se ništa ne preduzme dovodi do razaranja zuba.(slika 1)

Posledice karijesa ranog detinjstva

Slika 1. Posledice karijesa ranog detinjstva. Strelicama su označeni otvori gnojnih kanala(fistule) kao znak postojanja procesa u kostima

Ukoliko se razoreni zubi ne uklone predstavljaju stalni izvor infekcije, otežavaju ishranu, ugrožavaju opšte zdravlje i razvoj, ugrožavaju i razvoj stalnih zuba zamenika. Takva deca su neuhranjena,anemična često dobijaju antibiotike što još viće komplikuje varenje i remeti imunitet. Razoreni zubi mogu da remete i razvoj govora. Dokazano je da se kod deca kod koje se pojavio ovaj oblik ranog karijesa mnogo teže sprečava oboljevanje stalnih zuba.

Uzroci pojave karijesa kod beba i male dece su neprvilna ishrana bogata rastvorljivim šećerima i odsustvo pravilnog i redovnog čišćenja zuba. Posebno je opasno često unošenje lepljive hrane bogate rastvorljivim šećerima (plazma keks, slatke kaše, kolači i slatka peciva, slatkiši i sl.), ali i slatke tečnosti(sokovi, mleko, zašećereni čaj i voda) i to posebno u toku noći. Uspavljivanje beba i noćno korišćenje bočice sa ovakvim tečnostima(sve osim vode) je posebno opasno. Bočica je opasna i kada se često koristi preko dana.

Ponekad i samo dojenje, ako je često(po zahtevu bebe, a ne kao obrok) i ako je kombinovno sa prehrnom bogatom sa rastvorljivim i lepljivim šećerima, može da uzrokuje rano oboljevanje zuba.

Mogući uzrok dužeg kontakta rastvorljivih ugljenih hidrata sa površinom zuba je često, u dužem vremenu korišćenje zaslađenih lekovitih sirupa i lekova.

Pojedina deca imaju veću sklonost za brzi razvoj karijesa jer su zubi manje otporni. To može da bude posledica nedostatka pojedinih vitamina(vitamin D) ili oboljenja i poremećaja u toku trudnoće ili u prvim mesecima života zbog čega je izgrađena manje kvalitetna zubna gleđ. Jako je značajno i stanje zuba kod roditelja(posebno majke) i braće i sestara, jer se bakterije koje izazivaju karijes prenose u čista usta bebe upravo od njih.

Danas je moguće u potpunosti, i pre pojave oboljenja zuba, odrediti rizik kod bebe i na vreme preduzeti pojačane preventivne mere. Zato je jako značajno da se prvi pregled uradi neposredno po nicanju zuba. Isto tako je značajno da se odmah započne sa čišćenjem zuba.

Najtragičnije je što se razvoj karijesa kod beba i male dece može lako sprečiti, a u početnim stadijumima bolesti zub se može u potpunosti oporaviti. Zbog toga je izuzetno značajno da pedijatri, a pogotovu roditelji prepoznaju prve znake(Slika 2). To će moći jedino ako posmatraju zube svojoj deci i ako se obuče za to.

Prvi znaci karijesa ranog detinjstva

Slika 2. Prvi znaci karijesa ranog detinjstva su tzv. bele mrlja u predelu ruba desni. One su znak topljenja gleđi. U poroznu gleđ belih mrlje mogu da uđu pigmenti kada dobija izgled žutih mrlja.

Često i sami stomatolozi, nažalost čak i pojedini dečji stomatolozine, ne prepoznaju prve znake, zanemaruju ih, ili čak omalovažavaju sa tvrdnjama poput sledećih:

  • Mlečni zubi se ne leče
  • Ne može se ništa tu uraditi
  • Samo bolje perite zube
  • Uzimajte tabletice fluora
  • Deci se zubi ne leče pre 3. godine

Kada se jave početne promene više nije dovoljno(ali je neophodno!!!) da se samo uklone uzroci(npr bočica ili česti slatki obroci) i bolje peru zubi. Potrebno je sa dodatnim metodama podstaći vraćanje minerala iz istopljene zubne gleđi(bele mrelje). To može da uradi jedino obučeni i iskusni stručnjak. Ako stomatolog tvrdi da se tu ništa ne radi, da nije važno i ne preduzima ništa, treba potražiti drugoga.

Ukoliko se na vreme ne reaguje na mestima belih mrlja zubna gleđ puca i stvaraju se defekti.(slike 3 i 4) Oni mogu veoma brzo da se šire i da u roku od nekoliko nedelja dođe do preloma kompletnog zuba(slika 1).

Različiti stadijumi karijesa

Slika 3. Različiti stadijumi karijesa kod beba i način njihovog zbrinjavanja.

Stomatolozi često okrivljuju roditelje i govore da se tu ništa ne može uraditi, što nije uopšte tačno. Defekti na zubima mogu da se odgovarajućim metodama nadoknade. To nije uvek jednostavno, ponekada nije ni trajno, ali što se pre uradi veća je mogućnost da se zub sačuva.(slika 4.)

Slika 4. Nadogradnja razorenih zuba sa savremenim materijalima i tehnikama.

Ako dođe do infekcije zuba usled brzog i obimnog topljenja, trošenja i lomljenja gleđi i dentina, zub se MORA IZVADITI. Prvi znak uznapredovale infekcije je pojava fistule( ispupčenja na desnima u predelu korena zuba) koje su prikazane na slici 1. Ona predstavlja komunikacijski kanal između procesa u kosti i spoljašnje sredine i kroz koji se cedi gnoj. Nekada se fistula zatvara(ili uopšte i ne prethodi) i dolazi do pravog otoka sa svim posledicama (bol, temeperatura i sl.) Velika je greška da se inficirani i razoreni zubi duže vreme čuvaju, čiste(dreniraju), a kada se javi otok daju antibiotici, što se ponavlja i po više puta.

Kada se izvade razoreni mlečni zubi zbog infekcije, oni se mogu nadoknaditi odgovarajućim protezicama koje se ne izrađuju pre treće godine.

Da karijes ranog detinjstva predstavlja česti i ozbiljni problem pokazuju brojna pitanja koja smo dobijali od osnivanja Facebook stranice:Dečja stomatologija-Prof dr Jovan Vojinović