Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Fasete za zube

U stomatologiji faseta ima za cilj postizanje boljih estetskih rezultata od početne situacije, kojom pacijent obično nije zadovoljan.Fasete mogu biti kompozitne ili keramicke. Sam postupak, bilo da se radi o kompozitnim fasetama (fasete izrađene od belih plombi) ili keramičkim, iziskuje fasetiranje ili brušenje prednje površine, najcesce frontalnih zuba/sekutića. Uklanja se tanak sloj gleđi za kompozitne fasete i nešto deblji sloj gleđi i dentina za keramičke.

zubne fasete pre i poslezubne fasete osmeh

Kompozitne fasete

 

Fasete su cesto najbolje estetsko resenje za dobijanje idealnog osmeha. Kompozitne fasete predstavljaju jeftiniju opciju rešavanja estetskog problema u frontalnom delu zubnog niza. Indikacije su istovetne keramičkim fasetama.

 

Njihova prednost je da se mogu izraditi u jednoj poseti direktno u ustima pacijenta, lako se repariraju i cenovno su povoljnije. Mana kompozitnih vinira je da, iako na kraju tretmana izgledaju dobro, vremenom postaju prebojene pigmentima iz hrane i tečnosti i zahtevaju odrzavanje - česta periodična poliranja.Materijal od kojeg su izradjene je identican kompozitnim plombama. Bez posledica po potporni aparat zuba mogu se precizno postaviti samo na zubima sa dijastemama i slobodnim prostorom.Mogu se koristiti za promenu boje zuba kao i za promenu oblika zuba. Karakteristicno za ordinaciski izradjene fasete je to da nema brusenja zuba ili je malo tako da se cuva gledj i struktura zuba.

 

 

Keramičke fasete

 

Pretstavljaju minimalno invazivnu stomatologiju u pravom smislu te reči. Glavni razlog zašto se naši pacijenti odlučuju za keramičke fasete u odnosu na keramičke krune je što se za vinire zubi manje bruse, samo spoljna površina zuba.

 

Sa malom preparacijom u gleđi, uz pomoć specijalizovane zubotehničke laboratorije, moguće je proizvesti keramičku ljuskicu debljine 1mm-1,5mm , koju trajno cementriramo za zub.

Time možemo Vaš zub preoblikovati, produžiti , proširiti ili mu promeniti boju (najčešće kod težih tetraciklinskih i drugih prebojenosti) , može se promeniti položaj i oblik zuba kao i zatvaranje dijastema. Kod većih promena položaja i oblika zuba nije moguće to odraditi sa keramičkim fasetama. U tim slučajevima se predlažu bezmetalne keramičke krunice. Treba napomenuti da su viniri ustvari jako tanke keramičke ljuspice i treba veoma voditi računa da ne dođe do pucanja, nikako se ne savetuje grickanje tvrdih i žilavih stvari kako ne bi došlo do pucanja. Takodje treba naglasiti da nije svaki pacijent indikovan za ovu vrstu protetskog rada i da to stomatolog mora utvrditi detaljnim pregledom

zubne fasete kalupi