Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Kada je pravo vreme za prvi pregled

Za svaku bebu, sve do treće godine života, usta predstavljaju veoma osetljivu zonu i svaki prilazak njima one shvataju kao ozbiljno ugrožavanje integriteta i zbog toga više ili manje burno reaguju. To se dešava i kod započinjanja pranja zubića pa i kod običnog pregleda, a pogotovu ako se mora sprovesti neka intervencija. Ali sve to spada u normalne faze prilagođavanja i socijalizacije, isto kao kod kupanja(pojedina deca vrlo burno reaguju), pregleda kod pedijatra, oblačenja, kasnije šišanja, prekida sa noćnim dojenjem ili bočicom i nekih drugih postupaka. Stvaranje zdravih navika je primarni zadatak svakog roditelja i tu ne bi trabalo da bude kompromisa.


Stoga ,svakako pravo vreme za posetu stomatologu je period neposredno po izbijanju prvih zubica a svakako pre druge godine zivota.

 

Dakle, kod pregleda zuba su uobičajne manje ili više burne reakcije, ali to ne traje dugo i svakako nema alternativu. Iskusni i dobar dečji stomatolog zna kako da to nejefikasnije izvede. Ukoliko se popusta u takvim situacijam svaki naredni pokušaj formiranja navika postaje teži.

 

 

Najvažnija je dobra priprema roditelja i njihov odlučni i nepokolebljivi stav. Detetu do treće godine teško da se mogu objasniti stvari i očekvati raznumna reakcija. Uglavnom ne pomažu dogovori, nagrade i obećanja. Plač i otimanje su neizbežni, ali oni nisu posledica bola nit ostavljaju bilo kakve traume. Burne reakcije roditelja, poput pokazivanja uznemirenosti, straha, preklinjanja da se smiri i sl. ili pak oštre reakcije i pretnje, samo podstiču detetovu prirodnu potrebu za pravljenjem predstave i privlačenjem pažnje. Sasvim su dovoljne nežne reči i dodir, blago ohrabrenje i nezainteresovanost za burnu reakciju dok je dete u krilu za vreme pregleda. Posle pregleda ili intervencije najbolje je da se uopšte i ne reaguje na prethodnu burnu reakciju, kao da se ništa nije dogodilo.

 

 

Alternativa odlaganja pregleda, ili na primer pranja zubića i drugih preventivnih mera može da vodi samo do razvoja oboljenja, onda je neophodno mnogo više vremena "petljati po osetljivim ustima", a ako se i to na vreme ne uradi zubi ozbiljno obolevaju i propadaju a u takvom stanju već ozbiljno ugrožavaju opšte zdravlje i razvoj stalnih zuba.

 

 

Zbog toga najbezbolniji, najzdraviji i svakako najpovoljniji pristup u održavanju zdravlja usne duplje kod deteta je određivanje rizika odmah po nicanju zuba i prema njemu preduzimanje odgovarajućeg individualnog preventivnog programa(način pranja zuba, vrste zubnih pasti, promene u ishrani, dodatne preventivne mere, učestalost pregleda i sl.)