Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Održavanje zuba u trudnoći

Drugo stanje. Radost na pragu porodice.U ovom periodu zivota zene vaze malo drukcija pravila u cilju zdravlja kako nje tako i ploda. U svetlu toga sve što ga prati treba da bude divno i lepo, pa tako i zubi. Ako trudnoću niste planirali i ako Vas je ona zatekla sa nerešenim problemima u ustima,svakako prvo tromesečje trudnoće nije trenutak da te probleme sanirate.

 

U prvom tromesecju treba obavestiti stomatologa da ste trudni i zatreziti smernice u odrzavanju higijene u trudnoci. Higijenu obavezno podici i na visi nivo ukoliko je to moguce.Na ishranu takodje treba obratiti paznju. Vazno je u prvom tromesecju izbegavati antibiotike (narocito tetracikline) i druge medikamente kao i bilo koje izvore rendgenskog zracenja.

 

Drugo i trece tromesecje trudnoce nije kontraindikovano za rad u usnoj duplji, slobodno je popravljati ili izvaditi zub u ovom periodu cak i uz koriscenje anestezije jer se njome uklanja bol cija komponenta je mnogo traumaticnija za plod od same lokalne anestezije.Naravno i dalje bi bilo pozeljno izbegavanje medikamenata ali i to je moguce uz saglasnost ginekologa i stomatologa.Naravno u ovom periodu svakako se preporucuje da se svi veci zahvati ako je moguce, npr. protetski radovi,odloze zbog dugotrajnog sedenja i napetosti pacijenta.Izbegavajte Aspirin i acetilsalicilnu kiselinu kao analgetik, jer može stvoriti probleme pri porodjaju zbog produženog krvavljenja koje prouzrokuju.

 

Tokom trudnoće dolazi do promene nivoa raznih hormona, neretko zbog toga trpe desni i meka tkiva oko zuba. Dolazi do otoka. Zbog toga se hrana tu lakše zadržava i teže eliminiše. Javlja se upala desni kao posledice. DOBRA HIGIJENA umanjava taj problem,i neophodan je dodatni napor i strpljenje.

 

 

Ogoljavanje dentina u predelu vrata zuba može da se dogodi i usled zapaljenja desni i korišćenja tvrdih ili starih četkica i nepravilnih i grubih pokreta prilikom pranja zuba. Zapaljene i otečene desni su posebno osetljive. Preporučuju se meke ili ultra meka četkica (soft ili ultrasoft) koja se menja najduže posle mesec dana. Najbolje je da prvo stomatolog demonstrira i kontroliše pravilnu tehniku četkanja. Ukoliko se duže vreme koristi neodgovarajuća četkica mogu se stvoriti dublja oštećenja u vratu zuba koja se nazivaju KLINASTE EROZIJE.


Suva usta (slabo lučenje pljuvačke) koje se javlja kod pojedinih trudnica predstavlja posebni faktor rizika za razvoj erozija (kao i zubnog kvara), a to se može reći i za škripanje zubima.

U trudnoći topljenje gleđi mogu da izazovu česta povraćanja, ali i često unošenje kisele hrane za kojom trudnice imaju povećanu potrebu. Mučnina i pojačano povraćanje u trudnoći je posledica hormonalnih promena koje dovode do slabljenja mišića na ulazu u želudac, pa dolazi do vraćanje hrane. Vraćeni sadržaj je natopljen želudačnom kiselinom i kao takav štetan po zube.

 

  • Preporuke kod čestih povraćanja su:
  • Ne treba četkati zuba odmah posle povraćanja, jer je tada površinska gleđ razmekšala i četkica može da je lakše skine.
  • Najbolje je da se usta odmah dobro isperu sa čistom vodom, pa zatim sa ratvorom sa fluorom.
  • Ukoliko nema vodice sa fluorom dobro je naneti zubnu pastu sa florom na prst i sa njim istrljati sve površine zuba i posle 2-3 minuta isprati sa vodom.
  • Četkanje zuba se preporučuje najranije 1h posle povraćanja.

 

Kod postojanja osetljivosti i vidljivih erozija preporučuje se korišćenje vodica na bazi fluorida i posebnih remineralizacionih pasta. Unošenje kisele hrane treba svesti na razumnu meru i uz glavne obroke.

 

Ako Vas zaboli zub ne odlažite posetu zubaru, jer ne trpite samo Vi taj bol.