Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Da li su mlečni zubi važni?

Ne obazirite se na "savete" da mlecni zubi nisu bitni i da ih ne treba leciti!!! Stomatolozi koji tako govore čini ozbiljnu stručnu grešku.

Bez mlečnih zuba nema pravilnog razvoja vilica, govora, kvalitetne ishrane, ali ni pravilnog razvoja i postavljanja stalnih zuba. Bez kvalitetnog žvakanja nema ni dobrog varenja, a na taj način su ugrožene mnogobrojne funkcije. Zbog obolelih mlečnih zuba deca trpe bolove, često nepotrebno uzimaju antibiotike, izostaju iz škole.. Sa obilelih mlečnih zuba se prenose bakterije na stalne i ubrzavaju i njihovo propadanje.

Oboleli mlečni zubi su izvor infekcije i kao takvi mogu ugroziti opšte zdravlje, a posebno imunitet. Oboleli mlečni zubi ugrožavaju razvoj i zdravlje stalnih zuba. Razoreni ili izvadjeni mlečni zubi u savremenom društvu mogu ozbiljno da ugroze i psihološki razvoj deteta.

AKO SE MLEČNI ZUBI PREVIŠE RAZORENI I AKO SE INFEKCIJA U KOSTIMA RAZVILA ONI SE MORAJU IZVADITI BEZ OBZIRA NA UZRAST DETETA. Nije tačno da razoreni zubi čuvaju prostor za stalne zube. Njihovo prisustvo jedino OZBILJNO UGROŽAVA OPŠTE ZDRAVLJE i KLICE STALNIH ZUBA.

Najjednostavnij način da se očuvaju mlečni zubi je pravovrmena i pravilna prevencija. Ali samo saveti da zube treba čistiti i voditi računa o ishrani nisu dovoljni. Najbolje je da se što ranije ODREDI RIZIK DETETA I RODITELJA i na osnovu njega sprovede individualna zaštita. To znači da bi dečji stomatolog trebao da vidi dete već odmah po nicanju prvih zubića, a najkasnije do prve godine. Takvi su i protokoli u svim razvijenim zemljama, i zato je tamo rani (cirkularni)karijes mnogo ređi. O ovom oboljenju koje je u stanju da za nekoliko meseci razori veliki broj mlečnih zuba često pričamo jer je zabrinjavajuće veliki broj malih pacijenata koji su zbog nestručne reakcije kolega nepotrebno izgubili zubiće:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=324980724221906&set=a.151976378189009.40453.151925488194098&type=1&theater

Idealno bi bilo da redovni kontrolni pregledu budu najmanje dva puta godišnje, a kod rizične dece i češće. Kod nas postoji postoji pogrešno i nestručno mišljenje da se zubi ne pregledaju i ne leče pre treće godine, a prvi put se odlazi kod dečjeg stomatologa tek ako ima nekih problema. To je u suprotnosti sa važećim pravilnikom i preporukama Ministarstva, po kome je obavezan prvi pregled zuba u toku prve godine(odmah po niacnju), ali koji je uglavnom mrtvo slovo na papiru jer nije praćen sveobuhavtnim organizovanim programom kontrole i prevencije oboljenja usta i zuba.

Praćenje rizika i redovne kontrole od najranijeg uzrasta omogućavaju rano otkrivanje rizičnih faktora i početnih promena koje je tada moguće lako zaustaviti i često u potpunosti oporaviti.

Videti detaljnije:

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=315734068479905&set=a.151976378189009.40453.151925488194098&type=1&theater