Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Zubni kamenac kod dece

Zubni kamenac(kalkulus) predstavlja mineralizovani zubni plak. Uglavnom je nagomolava uz desni u prdelima oko izvoda velikih pljvačnih žlezda, a to su unutrašnje površine donjih sekutića(prema jeziku) i na spoljašnjim površinama (prema obrazu) gornjih bočnih zuba. Na površini kamenca se nalazi sveži, meki, zreo plak bogat bakterijama. Kamenac vrši mehanički pritisak na desni, a bakterije oslobađaju toksine i enzime što podstiče zapaljenje. Zapaljenje se sa desni može da širi na kost i korena zuba i posebno vlakna koja ih povezuju. To je mehanizam nastanka, drugog najzastupljenijeg oboljenja zuba- PARODONTOPATIJA (parodontalna oboljenja) koje se uglavnom javljaju u srednjem i starijem dobu i uzrokuju, ako se na vreme ne reaguju i ne leče, ispadanje zuba. Parodontopatije su kod dece, a posebno pre puberteta izuzetno retke i posledica su poremečaja opšteg ili lokalnog imuniteta. Ali zapaljenje desni je prisutno u svim uzrastima.

ZUBNI KAMENAC je redak kod dece pre puberteta i povezan je sa specifičnim sastavom pljuvačke i načinom ishrane. Zbuni kamenac se MORA UKLONITI KAD GOD GA IMA. Pored čistog mehaničkog uklanjanja, poliranja zuba i preporuka za oralnu higijenu, neopdhodne su i dodatne profesionalne mere zaštite, koje će sprečiti dalji stvaranje. Češća pojava kamenca kod dece(više puta godišnje) zahteva i eventualno dodatne analize sastava pljuvačke.

Zadatak stomatologa je da redovno proverava faktore rizika i utiče na njihovu kontrolu. Zubni plak je svakako najznačajniji faktor jer je direktni uzročnik karijesa, ali i gore navedenih parodontopatija. Plak je nevidljiva naslaga(uočava se tek posle višednevnog nagomilavanja) i može se otkriti posebnim prebojavanjima(tablete ili rastvori) koji se mogu primeniti i kod kuće.(videti sliku). Sigurni znak postojanja zrelog plaka(i loše higijene) je KRAVLJENJE IZ DESNI pri dodiru ili korišćenju konca. Stomatolog ne može da redovno uklanja plak, već da povremeno proverava njegovo prisustvo i motiviše pacijente i roditelje da redovno i pravilno sprovode oralnu higijenu. Pored korišćenja četkice 2 puta dnevno(pisali smo ranije o tome), neophodno je i uklanjanje plaka između zuba sa zubnmi koncem. Deca do 8-10. godina nisu u stanju da bezbedno i pravilno koriste zubni konac, pa to onda treba da rade roditelji. Veoma je važno da deca pre puberteta oforme naviku obavezne, svakodnevne higijene usta i zuba, što je u svetu već uobičajeno, a kod nas problematično(i rezultati zdravlja zuba su isto takvi). Ukoliko se to ne postigne, veliki je rizik da će ih u 30-tim(a kod rizičnih može i zntno ranije) dočekati parodontalna oboljenja, sa džepovima, neprijarnim zadahom, oticanjem i što je najgore ispadanjem zuba.