Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Ortodontska terapija

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi korigovanjem nepravilno pozicioniranih zuba i vilica.

Zašto je važno imati pravilno raspoređene zube?

Zato što su zbijeni zubi, kao i oni koji nemaju pravilan kontakt sa okolnim zubima podložniji za nastanak karijesa. Upravo taj položaj smanjuje mogućnost čišćenja i predstavlja potencijalni problem. Pored karijesa, u tim situacijama česta je i pojava parodontalnih oboljenja ( parodontopatija, upala desni ). Nepravilan položaj zuba dovodi do stvaranja tenzije u mišićima za žvakanje, bolova u TMZ, ramenima, ledjima...

Ortodontskim tretmanom poboljšava se zdravlje usne duplje, postiže se lepši izgled zuba i zubnog niza i njihov pravilan položaj.

Kako da znate da li vam je potreban orto tretman?

Stomatolog ili ortodont bi na to trebalo da vam skrenu pažnju. Nakon detaljnog pregleda, analize snimaka i modela Vaših vilica i zuba, ortodont ce odlučiti o vrsti terapije i napraviti detaljan plan.Ortodontski tretman Vam je potreban ukoliko imate neki od navedenih problema:

  • veliki razmak između gornjih i donjih prednjih zuba;
  • gornji prednji zubi u potpunosti preklapaju donje zube;
  • ako donji zubi preklapaju gornje ( napred ili sa strane);
  • ako postoji prostor između zuba kada zagrizete;
  • ako vam se sredine zuba i lica ne poklapaju;
  • ako postoje razmaci između zuba;
  • ukoliko je prostor za smestanje zuba previse mali, pa se oni krive i
  • ukoliko je donja vilica previše uvučena ili previše isturena.

Postoji širok spektar metoda i aparata kojima se mogu ispraviti zubi ili nepovoljan položaj vilica. Svi aparati rade po principu primene pritiska na zube u određenom vremenskom periodu. Aparati mogu biti fiksni ili mobilni.

Fiksni aparati podrazumevaju postavljanje bravica, breketa, na zube. Oni vrše kontinuirani blagi pritisak na zube. Služe za ispravljanje većih nepravilnosti.

Bravice se mogu postaviti sa spoljašnje i unutrašnje strane zuba. Ortodoncija kao i sve druge grane stomatologije prati trend estetike, pa su razvijene providne bravice koje su gotovo neprimetne na zubima. Naravno, postoje i metalne bravice koje u nekim situacijama predstavjaju terapiju izbora. Estetske, kao i metalne bravice se danas izrađuju u manjim dimenzijama i nisu toliko uočljive.

Ipak, ukoliko ne želite da se aparat vidi, a želite da ispravite zube, CAD CAM tehnologijom se mogu izraditi bravice od legure zlata i postaviti sa unutrašnje strane zuba.  Time se postiže maksimalan estetski učinak. Ovaj vid terapije je predviđen za pacijente koji ne mogu da dolaze na česte kontrole i kojima je od izuzetnog značaja da se fiksni aparat ni najmanje ne primećuje.

Zubi se mogu ispraviti i mobilnim aparatima.

Alajneri-providne folije su predviđene za pacijente koji ne žele da nose fiksne ortodontske aparate. U tom slučaju se izrađuje serija providnih folija kojima se ispravljaju zubi. Folije se nose tokom celog dana i uklanjaju samo tokom jela i zbog održavanja oralne higijene.

Mobilni aparati se koriste uglavnom kod mlađe populacije za ispravljanje lošeg položaja zuba ili vilica. Mogu se izraditi u raznim bojama i aplikacijama sa ciljem da se motivišu i najmlađi pacijenti.