Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Preventivni program - Vaše dete može da ima potpuno zdrave stalne zube

San ili realnost?

Stalni zubi se pojavljuju u ustima posle 5. godine(uglavnom između 6-7godina, ređe ranije). Najčešće prvo izlaze donji sekutići pa zatim prvi stalni molari(popularno šestice), mada je moguć i obrnuti redosled.

Ovo je veoma značajan period, koji u mnogome određuje budućnost stalnih zuba Ali zbog lošeg nasleđa (oboleli mlečni zubi), neformiranih higijenskih navika i nepravilne ishrane, često dešava da „šestice“ nisu ni iznikle u potpunosti, a već imaju razvijeni karijes. 

Zdravlje zuba kod naše školeske dece je na veoma niskom nivou; u uzrastu od 6-7 godina u proseku deca imaju po jedan oboleo stalni zub(od 8-12 prisutnih), u 12 godini to je već 3-4. Kod odraslih izuzetno je veliki procenat osoba sa izvađenim stalnim molarima(šestice i sedmice). U svetu je to daleko, daleko povoljnije(prosečno između 1 i 2 oboleal zuba po detetu u 12-oj godini).

Potpuno je zastareo i pogrešan pristup orjentisan samo da se kod dece traga za karijesnim defektima na stalnim zubima i da se takvi zubi plombiraju, jer je tada previše kasno. Kako smo više puta naglasili, plombiranje ne zaustavlja razvoj karijesa na drugim površinama istog zuba kao i na ostalim zubima.(pogledati tekst na kraju). Ranim otkrivanjem rizičnih momenata i početnih oštećenja zubne gleđi(bele mrlje) moguće je u potpunosti sprečiti izradu plombi.

Zdravlje stalnih zuba je u velikoj meri uslovljeno stanjem mlečnih zuba koje je na našim prostorima, prema zvaničnim izveštajima nadležnih institucija „katastrofalno“.

Šta je potrebno uraditi da stalni zubi budu bez plombi?

1. KADA SU PRISUTNI OBOLELI MLEČNI ZUBI

I jedan jedini karijes na mlečnim zubima(ili više plombi od ranije) znak je velikog rizika(prisustva bakterija) i takva deca treba da budu u posebnom preventivnom režimu koji obuhvata:

-Određivanje stepena rizičnosti na osnovu posebnih testova i aktivni uticaj na promenu rizčnih navika posebno kada je reč o ishrani i higijrni zuba.(videti na kraju teksta opširnije)

-Zatavaranje karioznih defekata na mlečnim zubima ako je moguće da se postavi ispun(plomba, fabrička krunica), ili vađenje inficiranih zuba(otok, fistula) i razorenih koje nije mouće izlečiti. Neozbiljne su priče o čuvanju prostora sa otvorenim(drenaža), oboleliim mlečnim zubima. Razoreni zubi ne čuvaju prostor, izvor su karioznih bakterije, i dovode do infekcije u kosti koja ugrožava opšte zdravlje kao i klice stalnih zuba.

-Uklanjanje(ili bolje reći stavljanje pod kontrolu) bakterija koje izazvivaju karijes. To se danas može uraditi određenim sredstvima u obliku gelova, rastvora ili žvakaćih guma i bombona koji sadrže određene aktivne supstance.To može da odredi ISKLJUČIVO STOMATOLOG.

-Korišćenje sredstava za remineralizaciju početnih oštećenja gleđi(koja se često i ne vide kao „bele mrlje“, ali su prisutna), kao i za jačanje novoizniklih stalnih zuba. Kada se zub pojavi u usnoj duplji gleđ nije potpuno zrela(nije potpuno formirana kristalna rešetka na površini) i osetljivija je na dejstvo kiselina iz zubnog plaka. Da bi sazrela, poterbno je prisustvo kalcijuma, fosfata i fluora koji u, karijesom zahvaćenim ustima“, teško dospevaju do površine zuba, zbog zubnog plaka. O procesu razvoja karijesa pogledati detaljnije raniju objavu citiranoj na kraju teksta. Sredstva za remineralizaciju prepisuje stomatolog i sprovodi redovnu kontrolu njene uspešnosti. Najbolje je da se sa njihovom primenom(kao i sa zubnom pastom za odrasle) započne i pre nicanja stalnih zuba- oko pete godine.

-Sva deca u uzrastu preko 6 godina, treba da počnu da koriste zubnu pastu za odrasle sa koncentracijom fluora preko 1000ppm(1mg/kg). Dete treba i da se osamostaljuje u pranju zuba, ali uz obaveznu kontrolu kvaliteta četkanja od strane roditelja, ako je moguće uz povremenu proveru sa tableticama za otkrivanje plaka.

-Poslednji je trenutak da se započne sa redovnim čišćenjem međuzubnih prostora i to od strane roditelja(preporučuje se da oni čiste sa koncem ili međuzubnom četkicom najmanje do 10. godine).

-Veoma je korisno što ranije izvršiti ZALIVANJE FISURA stalnih zuba, ali i fisura mlečnih zuba(„petice“ pogotovu koji još nemaju karijes).

-Preporučuju se redovne kontrole na najmanje 3 meseca gde će se proveravati stepen održavanja oralne higijene i kontrolisati razvoj novih početnih oštećenja. Krvavljenje iz desni je siguran pokazatelj da se higijena zuba ne sprovodi kvalitetno.

2. KADA DETE IMA SVE ZDRAVE MLEČNE ZUBE

U našoj sredini ovakva situacija je veoma retka. Ona znači da se u porodici sprovode zdrave higijenske navike i da je ishrana manje kariogena. Ali to ne sme dozvoliti opuštanje jer je rizik prema zubnom kvaru veoma promenljiva kategorija. U svakom slučaju situacija je značajno povoljnija i za roditelja i za stomatologa. Neophodno je sprovesti sledeće mere:

-Prvo je potrebno proveriti da li je to zaista tako, što se često ne može otkriti samo običnim kliničkim pregledom(pogotovu kod gustih zuba) već su potrebne i dodatne metode otkrivanja karijesa na bočnim površinama zuba. To su situacije kada roditelji tvrde da su se zubi „pokvarili preko noći“.

-Potrebno je isto tako uraditi testove rizika i delovati na uklanjanje rizičnih faktora.

-Obavezno zaliti fisure.

-Početi sa korišćenjem zubne paste za odrasle.

-Ako testovi rizičnosti ukazuju na srednji ili visoki rizik neophodno je uvesti antibakterijske mere, sredstva za remineralizaciju gleđi zuba, lokalne preparate fluora i sprovoditi češće kontrole.

-Proveravati održavanje oralne higijene, obučiti roditelje kako to da rade i posebno za održavanje međuzubnih prostora. 

-Kontrolni pregledi na 6 meseci.

Kompletan arsenal svih ovih mera sigurno može da obezbedi potpuno zdrave stalne zube bez obzira kakva je genetika. Što se veći broj mera primenjuje šansa da se to ostvari biće veća. Većina stomatologa će reći da je ovakav režim nemoguć, jer najveći broj naše dece ima obolele(uglavnom) ili plombirane mlečne zube(siguran znak da poseduju aktivan karijes) i da se sve to ne može postići u ovakvim uslovima i sa ovakvim sredstvima. 

Možda se to ne može ostvariti sa 100% populacije, ali svaki roditelj MORA DA ZNA da njihovod dete može da ima potpuno zdrave stalne zube i šta je sve potrbno i gde mogu to da ostvare. Ako tragamo za izgovorima uvek ćemo ih pronaći. 

Druge države su tragale za rešenjima i procenat dece u svetu bez i jedne jedine plombe u uzrastu od 12 godina je i preko 60%, a kod nas ispod 20%(Republika Srpska je ispod 10%).

Roditelji ipak moraju da znaju da je ZDRAVLJE ZUBA, u današnjoj surovoj potrošačkoj civilizaciji, pored svega ostalog i NAJJEFTINIJE REŠENJE, i da isključivo od njih zavisi da li će ga pružiti svojoj deci.