Stomatološka oridinacija DENT-VAF

Svetozara Markovića 56

Beograd

 

Promene na desnima pri nicanju zuba

erupcioni hematomi i ciste

PITANJE:

Poštovani,

imam dečaka ,14 meseci, na mestu gde treba da izbije četvorka, gore desno, ima plave desni ( kao plava tacka ) i zubic nikako da izbije, šta da radimo.

ODGOVOR:

Ponekada na mestu nicanja zuba, bilo mlečnih ili stalnih, dolazi do promena na desnima ili njihovog oticanja.

Zubna klica se u početku nalazi dubko u viličnoj kosti, da bi zatim započelo njeno kretanje kroz kost, a u završnoj fazi prolazi kroz tanki sloj sluznice desni na površini. Smatra se da ponekada neznatna trauma, koja moze da bude i posledica normalnog žvakanja vrši pritisak na desni iznad zuba, koje su već nabrekle i pune tečnosti. Kao posledica pritiska izliva se tkivna tečnost, a ponekada krv i predeo dobija izgled modrice. 

U zavisnost od količine krvi boja je providna, plavičasto modra ili čak tamno crvena i braonkasta. Promena se stručno naziva ERUPCIONI HEMATOM(slika 1. i 2.) i nije praćena bilo kakvim smetnjama(bol i sl.). U retkim slučajevima dolazi do zadebljanja sluznice desni iznad zuba u nicanju, on se teže probija, tečnost se nakuplja u većoj meri i stvara izraženi otok što se označava kao ERUPCIONA CISTA(slika 3.). Ciste se češće javljaju u vezi sa uzimanjem pojedinih lekova(npr. cylosporini) koji izazivaju pojačano stvaranje kolagena.

I hematomi i ciste ne predstavljaju veći problem, osim estetskog koji često uplaši roditelje. Uglavnom dolazi do spontanog probijanja sluznice kada se oslobađa tečnost i zub zauzima svoje normalno mesto. Retko je potrebno, ako se cista ne probije ni posle više nedelja, da se napravi mali hiruski rez, koji će osloboditi tečnost i omogućiti prolaz zubu.

Ukoliko promena duže traje i ima nespecifičan izgled(slika 3) potrebno je da dete pogleda stomatolog jer može da se radi o ozbilnijim tkivnim izraslinama(benigni tumori) koji moraju da se tretiraju hiruški.